Hakkımızda

KÖSEDERE KÖYÜ

TANITIM
Kösedere Köyü ,Çanakkale İli Ayvacık İlçesine bağlıdır. Çanakkale’den Assos’a giden ve Biga Yarımadasını sahilden geçen yol üzerinde bulunur. Çanakkaleye 80, Ayvacık İlçesine 28 km. mesafededir. Çanakkaleden gelmek istenirse Ezine İlçesi üzerinden daha rahat bir ulaşım imkanı vardır ve 35 km. dir.
Kösedere Köyü Doğusunda Ayvacık, Batsında Ege Denizi, Güneyinde Gülpınar Beldesi, Kuzeyinde Ezine bulunan şirin bir sahil köyüdür. Köyün Doğusunda orta ölçekli bir sulama göleti bulunmaktadır. Güney ve kuzeyi tepelerle çevrili olup batısı Ege Denizi’ ne açılan bir vadi içinde kurulan köyün denizle arasında ovası bulunmaktadır.

Köyümüzün kuruluşu tam olarak bilinmemektedir.Mezar taşları ve köydeki eski binalara bakıldığında 400-500 yıllık bir geçmişi olduğu sanılmaktadır.osmanlı imparatorlugu zamanında Biga sancagına baglı oldugu biliniyor. Ayvacık İlçesinin beldelerden sonra en büyük köyüdür. 1200 nufus En büyük özelliği dışarıya çok az göç vermesidir. Köylümüz verimli ovası sayesinde sebzecilikle geçimini uzun yıllardan beri sağlamaktadır.Köyde yetişen sebze ve meyveler ve kuru gıdalar Domates, Fasulye, Biber, Patlıcan, karnıbahar, kavun, karpuz, ıspanak, beyaz lahana, kırmızı lahana, Marul, soğan, Kayısı, Şeftali, Erik, Mandalina, Arpa, Bugday, Bakla, Mercimek, Bezelye, Pamuk, susam, hayvan yemi olarakta fiğ. Yonca, mısır üretimi yapılır domatesi çok meşhurdur. Kösedere Domatesi” tabiri hemen hemen Türkiye’nin batısındaki bütün pazarcıların domateslerini satarken kullandığı bir sözdür.

Kösedere Köyü Çanakkale Ayvacık ilçesinin  en büyük Köyüdür Domates üretimi 1960 yıllarda 1.2 kişinin (Ali Kılınç,Ali Aldemir,Necati Bulayır,Ahmet Işık,Mustafa Ozan)yapılırken 1970 li yıllarda Köyde yaşayanların tamamı tarafından üretilmeye başlanmıştır. Çanakkale İli Marmara ikliminin etkisinde kalmasına rağmen Kösedere Köyünde Marmara ve Ege iklimi hüküm sürmektedir. dediğiniz domates tohumlarını 1980 li yıllarda kendimiz üretiyorduk sulu ve ince kabuklu Kösederenin ürünlerini gönderdiği pazarlar İstanbul,Ankara,Bursa,ve Trakyadaki şehirler bu şehirlerin uzaklıgından dolayı 2000 li yıllarda Tarım Bakanlığı onaylı daha sağlam ve kaliteli hibrid domates tohumları kullanmaya başladık ama Kösede domatesini ve taze fasulye ,biber,patlıcan,marul,lahana ve meyvelerini  çok lezzetli ve kaliteli yapan kullandığımız tohumlardan ziyade aşağıda sıralıyacagım sebeblerdir. bizim kullandığımız tohum belki sizin orda iklimden dolayı hiç yetişmiyecektir.  Kösedere Köyü yukarıya doğru doğusu.kuzey ve güneyde bulunan dagların yarattığı hava koridoru ve topraklarının sebze ve meyve üretimine çok elverişli olması dolayısıyla çok kaliteli ve lezzetli sebze ve meyve yetiştiriciliği yapılmaktadır. 

 

Hayvancılık, özellikle küçükbaş hayvancılıkta geçim kaynaklarındandır. Köy arazisi deniz kıyısında olduğundan azda olsa balıkçılık yapılır.Sulama amacıyla yapılan gölet çiftçimiz için büyük avantaj ve tasarruf sağlamaktadır.Zeytin üreticiliği de yapılmakta ve bu amaçla biri kapalı olmasına rağmen üç adet zeytin- yağı çıkarma fabrikası vardır. Bir adet fırın, Bir adet oto tamirhanesi , bir adet berber, iki adet bakkal,bir Büfe. bir adet soğuk demirci esnafı ve Köye ait bir kantar faaliyetine devam ediyor.

Muhtarlığımıza bağlı Karbastı, Çamoba, Doğruçardak .Karaayıt mahalleleri bulunmakta ve bunlarda 70-80 hanelik köy görünümündedirler.

Taşıma merkezi durumundaki köyümüz ilköğretim okuluna çevre mahalle ve köylerin Babadere Köyü,Naldöken Köyü,Kestanelik Köyü,Tavaklı iskelesi,Çamoba Mah,Karbastı.Mah,öğrencileri taşınmakta ve 200’ün üzerindeki öğrenci mevcudu ile eğitime devam ediyor. Fakat eğitim açısından uzun yıllardır yaşadığımız en büyük sorun branş ve sınıf öğretmenlerinin eksikliğidir. Bu sorunu daha uzun yıllar yaşayacağız gibi görünüyor. Bu durum öğrencilerimizin başarısını düşürüyor. Bun olumsuz duruma rağmen gençlerimiz arasında yüksek öğrenimlerine devam edenler vardır. Ve son yıllarda ailelerin eğitime önem vermeleri neticesinde yüksek tahsil yapan gençler çoğalmaktadır.

Köy Muhtarı Mutlu YAŞAR, Azalar: Suat DOĞAN, Rahmi DAKAK, Aytekin DOĞAN, Süleyman DURMUŞ,  ve tabii aza olan köy imamı ve okul müdürüdür. 

Ortaokul Müdürü, İlkokul Müdürü Ufuk ATILGAN , Kösedere Köy İmamı Recep Kuru, Çamoba Mah. İmamı Ümit Aksu, Karbastı.Mah İmamı  Coşkun Çelik, Köyde uzun süredir görev yapan devlet memurlarıdır.Ayrıca Köy Sağlık Evi mevcut olup Ebe Arzu Vatansever görev yapmaktadır.Çarşamba günleri saat 12:00 de sağlık evimize Doktor gelerek mesai bitimine kadar gelen hastaların muayeneleri yapılmaktadır,bunun dışında köyde 2 tane koperatif bulunmaktadır tarımsal sulama koperatifinin başkanlıgını Aytekin Doğan . Tarımsal Kalkınma Koperatifi feshedilmiştir. 
Spor alanındada Köyümüzde futbol voleybol maçları yapılmakta yazları denizde plaj voleybolu turnuvaları düzenlenmektedir.
Eskiyen köy camisinin yerine yaptırdığımız yeni camimizin Arif CEYLAN Başkanlığında 1996 yılında başlayan inşaatı Cemil AVCI'nın Başkanlığa seçilmesinden sonrada devam eden yapım 08.08.2010 tarihinde ibadete açılmıştır.Cami ibadete açıldıktan sonrada Minare inşaatı bitirilmiştir. Cami Dernek başkanlığını Cemil AVCI yapmaktadır. 2016 yılında yapılan seçimde başkanlığı bırakan Cemil Avcı'nın yerine Başkanlığa Recep ayhan seçilmiştir.

Zincirlitepe diye bir tepemiz var, karşıdan bakıldıgında üst üste şapka biçiminde iki tane taş görünümünde olmasına ragmen üstteki taş köyün üzerenine yuvarlanacak gibi durmaktadır.

Hıdırellez günü bi dilekte bulunuyosun olmasını istedigin mesala araba istiyosan araba maketi okul istiyosan okul maketi ve ardından okuyosun bildigin duaları hıdırellez 6 mayısta bunu 5 mayısta yapıyon allah dualarını kabul ediyo istedigin oluyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

www.kosederekoyu.net

Tüm Hakları Saklıdır.2023©

 

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam27
Toplam Ziyaret212485
Kaş Market hizmetinizde
Hava Durumu
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar27.085027.1935
Euro28.828128.9436
Saat